Bohus Biotech AB je švedska biotehnološka kompanija utemeljena prije 20 godina, visoko specijalizirana za istraživanje i proizvodnju visoko-kvalitetne hijaluronske kiseline i proizvoda na bazi istoimene tvari.

Kompaniju su 1992. godine osnovali bivši zaposlenici kompanije Pharmacia, uz zavidno iskustvo u izradi proizvoda na bazi hijaluronske kiseline.

Primarna djelatnost bila je proizvodnja oftalmoloških viskoelastičnih proizvoda na bazi biološke hijaluronske kiseline. Danas proizvode kompanije još čine estetski dermatološki proizvodi Dermavisc® i Hyamin™, te ortopedski proizvod Lubravisc®.

Kompanija se bavi medicinskom tehnologijom te djeluje unutar farmaceutske industrije. Za razliku od većine drugih proizvodača kojima su proizvodi na bazi hijaluronske kiseline samo manji dio portfelja proizvoda, Bohus Biotech AB se već dva desetljeća isključivo orijentira na istraživanje i proizvodnju visoko-kvalitetne hijaluronske kiseline s ciljem stvaranja najkvalitetnijih proizvoda iz biološke baze.

Misija kompanije je proizvodnja visoko-kvalitetne hijaluronske kiseline namijenjene za razvoj različitih medicinskih aplikacija, pritom pomažući ljudima živjeti kvalitetniji život.
Bohus Biotech AB posjeduje moderni proizvodni pogon u gradu Stromstad na zapadnoj obali Švedske.

Proizvodi kompanije Bohus Biotech AB su prisutni na više od 80 tržišta širom svijeta.

BOHUS BIOTECH od proizvodnje do prodaje

Odjel za istraživanje i razvoj

Istraživanje, inovacije i razvoj glavne su aktivnosti djelovanja kompanije Bohus BioTech AB te su područja istraživanja brojna. Kompanija surađuje sa sveučilištima, bolnicama te farmaceutskim i biotehnološkim kompanijama.

Natrij hijaluron je poznat kao polisaharid koji se prirodno proizvodi u ljudskom tijelu, te postoji niz područja aplikacija. Odjel za istraživanje i razvoj svoj rad temelji na konceptu poboljšanja postojećih proizvoda te osigurava da su isti proizvodi kvalitete najvišeg mogućeg stupnja. Odjel je također specijaliziran za proizvodnju natrij hijalurona, te se brojni projekti i sami rad bave isključivo razvojem novih proizvoda u novim područjima. Danas su neki proizvodi kompanije Bohus BioTech AB u procesu registracije te su novi projekti u tijeku.

Cilj Odjela za istraživanje i razvoj jest razviti nove i kvalitetnije proizvode za postojeće i nove korisnike.

Proces proizvodnje

Bohus BioTech AB posjeduje moderni laboratorij površine 3,500 m2 koji je započeo s radom 2003. godine gdje se proizvodi razvijaju. Laboratorij je sagrađen u skladu s certifikatom ISO 14644:1999 – Čiste prostorije i pripadajuće kontrole okoliša.

Kvalificirano osoblje radi u proizvodnom odjelu, dok je sami laboratorij podijeljen u dvije čiste zone: plava i zelena. Zelena zona, koja je najčišća od dvije navedene, posjeduje certifikat ISO klasa 5 i 6. Plava zona posjeduje certifikat ISO klase 7. Unutar obje zone djeluju kemijski i farmacijski odjeli, te svaka od njih ima svoj odjel podrške. NaHa vlakna se proizvode i pakiraju u kemijskim laboratorijima, te se potom prenose u farmacijski laboratorij gdje se prerađuju u ostale razne proizvode.

Visoko-tehnološka oprema, uključujući najmodernije aparate za punjenje i sastavljanje, omogućava rukovanje svim proizvodima efikasno i sigurno.

Proces kvalitete
Bohus BioTech AB djeluje u skladu s Direktivom za proizvodnju medicinskih proizvoda (MDD 93/42/EEC) i EN ISO 13485. Sustav kvalitete proizvođača se kontrolira i redovito modernizira kako bi se održala sukladnost s ciljevima i zadovoljili kriteriji vlasti i korisnika. Na godišnjoj razini se provode kontrole od strane trećih osoba regulatornog tijela i u skladu s certifikatom za medicinske proizvode CE 0483.

Područje djelovanja

Bohus BioTech AB ima široku mrežu ekskluzivnih ovlaštenih distributera koji nude proizvode na više od 80 tržišta širom svijeta.

Predstavnici Odjela marketinga redovito posjećuju konferencije i sajmove vezane uz industriju u kojoj proizvođač djeluje.